Despre institut

Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie (Romanian Institute of Science and Technology - RIST) este un institut de cercetare privat, non-profit, înfiinţat în anul 2009. Scopul RIST este de a asigura un sprijin instituţional şi administrativ adecvat, de nivel occidental, pentru cercetătorii care doresc să lucreze în România, ca alternativă la sistemul public de cercetare.

Înfiinţarea RIST a fost motivată de experienţa pozitivă a Centrului pentru Cercetări Cognitive şi Neuronale (Coneural), unul din primele centre de cercetare private, non-profit din ţară, înființat în 2002. RIST a fost fondat prin extinderea Coneural-ului, la iniţiativa lui Răzvan Florian (care este şi unul din fondatorii Coneural-ului şi ai asociației Ad Astra a cercetătorilor români). Patrimoniul iniţial al RIST a fost de 60.000 lei, proveniţi din direcţionarea de către public a 2% din impozitul personal pe venit.

Cercetătorii afiliaţi RIST sunt finanţaţi prin granturile obţinute de către aceştia, din surse guvernamentale, europene sau private; nu există posturi permanente. Invitaţie pentru cercetători care doresc să se afilieze Institutului Român de Ştiinţă şi Tehnologie.

Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie este o fundaţie înregistrată în Registrul Naţional al Asociaţiilor şi Fundaţiilor cu nr. 3103/B/2009 şi are codul fiscal 25616490.

RIST a fost atestat pentru desfăşurarea de activităţi de cercetare-dezvoltare finanţate din fonduri publice prin decizia Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică nr. 9877/02.06.2010.