Workshop de transfer tehnologic pentru cercetătorii români, în Elveţia

9 mai 2014

Institutul Român de Știință și Tehnologie şi École Polytechnique Fédérale de Lausanne organizează în 7-9 mai 2014 un workshop de trei zile în Elveția pentru 14 cercetători și TTO manageri români. Workshop-ul le oferă invitaților, care provin din universități și institute de cercetare din România, oportunitatea de a interacționa direct cu experții elveţieni care au o experiență de 20 de ani în transferul tehnologic. Evenimentul este organizat pentru a permite interacțiunea, transferul de experiență, consilierea și chiar posibilitatea unor viitoare colaborări.

Workshop-ul face parte din cadrul proiectului researchforindustry.ro și va cuprinde o serie de discuții aplicate cu experți și cercetători din cadrul EPFL implicați în transferul tehnologic din domenii precum micro şi nanotehnologie, ştiinţele vieţii şi IT, precum și cu actori din mediul privat și antreprenori.

Participanţii sunt listaţi mai jos. Selecţia acestora a fost realizată de fiecare din instituţiile care au fost contactate de către Research for Industry şi invitate să desemneze reprezentanţi în cadrul acestui eveniment. Motivaţia acestei abordări este că transferul tehnologic este o activitate ce necesită o susţinere şi un angajament instituţional solid, pe termen lung. De aceea, pentru a optimiza impactul pozitiv al evenimentului a fost necesar să existe asigurarea că participanţii beneficiază de sprijin la nivel instituţional, pentru a garanta sustenabilitatea efortului de dezvoltare a activităţilor de transfer tehnologic. S-a încercat acoperirea mai multor domenii ştiinţifice dintre cele unde există performanţe de nivel internaţional, şi care au potenţial aplicativ, în special ştiinţa materialelor, informatica şi ştiinţele vieţii. De asemenea, am dorit să includem persoane de vârste diferite: cele de nivel senior având credibilitatea şi capacitatea de a influenţa decizii la nivel instituţional, iar cele de nivel junior având posibilitatea de a-şi schimba direcţia în carieră pentru a îmbrăţişa transferul tehnologic.

În selecția instituțiilor, criteriile principale au fost acoperirea celor trei mari zone ale cercetării publice românești (Universități, INCDuri, Academia Română), performanța științifică, și gradul de deschidere și angajament instituțional în direcția dezvoltării susținute a cercetării cu potențial aplicativ, a colaborării cu parteneri industriali, și a antreprenoriatului.

INCD Fizica Materialelor, Măgurele

Dr. Andrei Gălăţanu
Dna. Mona Chiriţoi
Dl. Alexandru Evanghelidis

Institutul „Petru Poni” al Academiei Române, Iaşi

Dr. Sergiu Coşeri
Dr. Elena Pâslaru
Econ. Raluca Andone

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Prof. Gheorghe Sebestyen
Dr. Ancuţa Tiuc
Dna. Liliana Pop

Universitatea de Vest din Timişoara/Institutul e-Austria Timișoara

Prof. Viorel Negru
Dr. Gabriel Iuhasz

Institutul de Biochimie al Academiei Române

Dr. Ion Costin Popescu

Institutul de Virusologie „Ştefan Nicolau” al Academiei Române

Dr. Mihaela Chivu-Economescu

INCD Victor Babeş, Bucureşti

Dna Alina Ionela Niţă

Prezentările din cadrul workshop-ului

Privire de ansamblu asupra ecosistemului de transfer tehnologic al EPFL

Privire panoramică asupra EPFL tech transfer și asupra ecosistemului său antreprenorial văzută de către unul dintre fondatorii săi, Dr. Andrei Catană de la Biroul de Transfer Tehnologic al EPFL.

Proprietatea intelectuală în contractele de parteneriat al H2020 

Adam Swetloff de la Biroul de Transfer Tehnologic al EPFL explică conceptele de bază cu privire la negocierea condițiilor de IP în cadrul contractelor de consorțiu din proiectele colaborative.

Ajutorarea startupurilor la nivel instituțional EPFL 

Herve Lebret explică cum sunt ajutați antreprenori de la EPFL să dezvolte ideile lor inițiale de startup

Începutul unui start-up la EPFL – SmartCardia

Pablo Garcia, CTO of EPFL startup SmartCardia, explains the meandering path that leads from a signal processing technology to a bio-medical product able to save lives in hospitals around the world.

Începutul unui start-up la EPFL – Lunaphore

Deborah Heintze, COO of EPFL startup Lunaphore, tells the story of the creation and evolution of the company, and the key elements in its development.

Alliance Liaison Program, EPFL

Roland Luthier, director of the Alliance Liaison Program describes the consortium role, which is at the heart of the Tech Transfer for western Switzerland, since its creation in 2005.

Support for start-ups at EPFL

Hervé Lebret explains how academic entrepreneurs at EPFL are supported to develop their initial start-up idea.

The Transportation Center at EPFL

Michael Themans, deputy director of the Transportation Center of the EPFL (TraCe), explains its history, structure, and missions. TraCe is an interdisciplinary center attached to the Technology Transfer Vice-Presidency of the EPFL, with the mission to become the interface between the EPFL and the outside world on all topics related to transport and mobility of people and goods.

Academic and Industrial research at EPFL – Computer engineering and embedded systems

Prof. David Atienza, of the EPFL Embedded Systems Laboratory explains how he blends academic research and industrial collaborations in his lab, to mutual benefit.

Technology Transfer at the University of Geneva

Raluca Flukiger, tech transfer manager at the University of Geneva explains the processes and practices referring to contracts, IP, optimizing costs, entrepreneurship.