Institutul demarează proiectul Research for Industry

10 iulie 2013

Graţie unei finanţări nerambursabile obţinute în cadrul programului de cooperare Elveţia-România, Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie a demarat proiectul Research for Industry în parteneriat cu Biroul de Transfer Tehnologic al Politehnicii Federale din Lausanne, Elveţia (EPFL-TTO). Proiectul vizează stimularea contactelor între mediul academic românesc şi mediul de afaceri românesc şi internaţional, precum şi promovarea şi susţinerea antreprenoriatului în instituţiile de învăţământ superior şi de cercetare din România.
Proiectul Research for Industry are trei obiective:
1. Realizarea unei baze de date publice cu companii high-tech şi medium-tech din România.
2. Realizarea unei baze de date publice cu laboratoare de cercetare cu potenţial aplicativ din România, precum şi cu principalele echipamente şi tehnologii brevetate disponibile în aceste laboratoare.
3. Organizarea de evenimente de formare în domeniile asociate transferului tehnologic şi antreprenoriatului tehnologic, în principalele centre de învăţământ superior şi de cercetare din România, cu susţinerea partenerilor de la EPFL-TTO.
Crescând vizibilitatea activităţilor de cercetare aplicativă şi de dezvoltare tehnologică din România, precum şi oferind consiliere de specialitate cu sprijinul partenerilor de la EPFL, sperăm să contribuim la o intensificare semnificativă a colaborărilor dintre mediul academic şi mediul de afaceri, cu beneficii pentru ambele părţi: o creştere a competitivităţii mediului de afaceri, şi o mai bună ancorare în realitatea economică a învăţământului superior şi a cercetării româneşti, concomitent cu dezvoltarea unei surse alternative de finanţare, în contextul în care fondurile publice nu mai pot constitui un sprijin stabil şi fiabil.
Principalul vehicul de implementare a obiectivelor proiectului este platforma researchforindustry.ro, ce urmează a fi lansată la începutul lunii octombrie.