Institutul lansează platforma researchforindustry.ro

3 octombrie 2013

Institutul Român de Știință și Tehnologie (rist.ro) anunță lansarea platformei de sprijinire a transferului tehnologic și antreprenoriatului researchforindustry.ro. Platforma este dezvoltată în parteneriat cu Biroul de Transfer Tehnologic al Universității Politehnice Federale din Lausanne (EPFL-TTO) și cu sprijinul financiar al Programului de Cooperare Elvețiano-Român și al Asociației Ad Astra a cercetătorilor români.

Obiectivul platformei researchforindustry.ro este de a crește vizibilitatea cercetării aplicative românești, de a stimula conectarea sa internațională și de a furniza pregătirea și mentoratul necesare atât cercetătorilor cât și instituțiilor pentru a le permite să obțină rezultate măsurabile în domeniul transferului tehnologic. Platforma va mai avea și rolul de a agrega și integra informația disponibilă din întregul ecosistem, pentru a oferi o viziune de ansamblu asupra evoluției acestuia și pentru a juca un rol de catalizator în dezvoltarea proiectelor antreprenoriale din mediul academic românesc.

Platforma are trei componente esențiale:

  • O bază de date online a cercetării științifice cu potențial aplicativ, incluzând informații privind resursele umane, infrastructura și rezultatele cercetării aplicate cu potențial ridicat de valorificare  (brevete) din întregul sistem de cercetare.
  • O bază de date publică online a industriei high-tech şi medium-tech din România, pe modelul bazei de date a agenției israeliene de finanțare a cercetării industriale: http://www.matimop.org.il/database.aspx.
  • – O bază de cunoștințe conținând documente și alte resurse, inclusiv înregistrări video ale evenimentelor, seminarelor sau workshop-urilor organizate în cadrul proiectului, care vin în sprijinul birourilor de transfer tehnologic și managerilor de inovare din cadrul instituțiilor de cercetare. Vor fi disponibile informații despre proprietate intelectuală, modele de contracte de colaborare cu industria, atragere de finanțare din mediul privat, evaluarea potențialului de piață a tehnologiilor, precum și alte informații privitoare la antreprenoriatul tehnologic.

Proiectul va include organizarea unui workshop de 3 zile la Lausanne pentru 14 cercetători și/sau administratori din instituții de cercetare din România, organizarea de seminare de pregătire în campusuri românești de cercetare, oferite de experți din Elveția, România și din alte țări, precum și organizarea unui stagiu de formare de 2 săptămâni, la EPFL-TTO, pentru 2 administratori din instituții de cercetare românești.

PROIECT CO-FINANȚAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEȚIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUȚIEI ELVEȚIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ