Invitaţie pentru cercetători care doresc să se afilieze Institutului Român de Ştiinţă şi Tehnologie

Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie (Romanian Institute of Science and Technology – RIST) este un institut de cercetare non-guvernamental, non-profit, înfiinţat în anul 2009.

Scopul RIST este de a asigura un sprijin instituţional şi administrativ adecvat, de nivel occidental, pentru cercetătorii de vârf care doresc să lucreze în România şi care nu sunt satisfăcuţi de condiţiile oferite de instituţiile publice existente în ţară. Prin aceasta, institutul doreşte să atragă atât o parte semnificativă a oamenilor de ştiinţă români din diaspora care doresc să se reîntoarcă în ţară cât şi cercetători de vârf care lucrează în prezent în alte instituţii din ţară, şi, pe termen mediu, să devină unul din institutele româneşti de vârf.

RIST s-a înfiinţat prin extinderea Centrului de Cercetări Cognitive şi Neuronale (Coneural), ca urmare a experienţei pozitive a acestuia. Coneural a găzduit singurul Grup Partener din România al prestigiosului institut Max Planck din Germania.

RIST găzduieşte cercetători care îşi asigură finanţarea prin proiecte de cercetare finanţate prin programele guvernamentale, programele Consiliului European pentru Cercetare, alte programe ale Uniunii Europene sau alte surse de finanţare. RIST nu oferă finanțare sau posturi permanente.

Procedura de afiliere

Cercetătorii din afara RIST care doresc să candideze la obţinerea de finanţări pentru proiecte care se vor derula prin RIST trebuie să solicite acordul institutului transmiţând la adresa office@rist.ro un curriculum vitae care include lista de publicaţii, sau linkuri către pagini web care includ aceste informații. În urma acceptului institutului, cercetătorii pot candida la obţinerea de finanţări menţionând institutul ca instituţie gazdă. Odată obţinute finanţările, ei îşi pot deschide şi conduce propriile grupuri de cercetare în cadrul RIST.

Institutul îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate, deci institutul nu poate găzdui proiecte sau laboratoare care necesită instalaţii sau condiţii speciale care nu pot fi găzduite de clădiri de birouri sau alte spaţii disponibile în mod normal pentru închiriere (case, hale industriale, etc.). Institutul funcţionează în prezent în Cluj-Napoca și a avut temporar o filială în București; este posibilă redeschiderea unei filiale în Bucureşti în cazul în care există interes pentru aceasta din partea cercetătorilor afiliaţi.

Direcţii strategice

Direcţiile strategice ale institutului sunt:

 • Inteligenţă artificială, învăţare automată, învăţare profundă;
 • Informatică şi tehnologia informaţiei;
 • Bioinformatică;
 • Fizică teoretică și computațională;
 • Neuroştiinţe teoretice şi computaționale;
 • Ştiinţe cognitive, ştiinţele educaţiei;
 • Robotică;
 • Modelare teoretică şi computaţională în diverse domenii ale ştiinţei şi tehnologiei;
 • Studiul sistemelor complexe;
 • Ştiinţe sociale;
 • Matematică, în special matematică aplicată.

Institutul este însă deschis cercetătorilor din toate domeniile ştiinţei. Domeniile de cercetare sunt constrânse de faptul că institutul funcţionează în spaţii închiriate şi că aparatura de laborator trebuie achiziţionată de cercetători din granturile proprii.

Condiţii oferite

În baza cheltuielilor indirecte (regiei) decontate în cadrul proiectelor finanţate, institutul oferă birouri dotate la standarde occidentale, utilităţile (corespunzătoare consumului normal pentru activități de birou) şi suportul administrativ: contabilitate, întocmirea situaţiilor financiare ale proiectelor, derularea procedurilor de achiziţii, consultanţă juridică şi financiară. Cota standard a regiei în institut este de 25% din cheltuielile directe. Cota regiei poate diferi în cazul proiectelor cu cerinţe speciale – consum mare de energie electrică (de exemplu pentru calcule intensive), închirierea unor spaţii speciale, etc.