7 echipe de top la 3 Day Startup Cluj-Napoca 2015

10 aprilie 2015

48 de tineri antreprenori din universități, 23 de idei propuse, 7 echipe formate și trei proiecte selectate pentru a fi incubate de Fortech, în programul Bake IT. Totul s-a întâmplat la a doua ediție 3 Day Startup Cluj-Napoca organizată de Research for Industry (un proiect al Institutului Român de Știință și Tehnologie) în 3-5 aprilie 2015.

Din cele 23 de idei propuse în prima seară, care mergeau de la domeniul auto, asigurări pentru animale de companie și modă până la jocuri, hobby-uri sau editare de text, șapte idei au obținut cele mai multe voturi din partea participanților. În jurul lor s-au format ulterior echipele, fiecare membru având un rol în echipă, în funcție de propriul background. Echipele au lucrat de dimineață până târziu în noapte și, cu sprijinul mentorilor, au făcut site-uri, mockup-uri, planuri de afaceri, au intervievat potențiali clienți, apoi au asamblat informațiile pentru a prezenta pitch-uri unui panel de potențiali investitori. Totul în trei zile!

Cele 7 echipe sunt:

Early Detection Cancer Device

Este doar o chestiune de timp până când vom merge în spitale pentru a cere un test noninvaziv de detectare a cancerului. Mai exact pentru detectarea proteinelor care indică prezența tumorilor (markeri tumorali). La fel ca în cazul unui banal glucometru, oricine își va putea face testul, cu rezultate în timp real. Principiul e simplu: o picătură de sânge va fi pusă pe o lamelă, apoi introdusă într-un aparat special, care va indica nivelul proteinei în sânge. Dovada conceptului există, dar este nevoie de 70.000€ pentru dezvoltarea unui prototip.

Happy Office

Clădirile de birouri inundă orașul, firmele ajung la mii de angajați, iar individul devine anonim, și deseori, lipsit de satisfacție profesională, și de productivitate. Prin intermediul aplicației Happy Office, managerul și HR-ul vor putea cunoaște aproape în timp real starea de spirit a fiecărui angajat. Săptămânal, fiecare angajat ar răspunde la întrebări scurte prezentate sub formă de joc, iar răspunsurile ar fi centralizate într-un raport trimis companiei împreună cu o serie de recomandări. Satisfacția profesională se traduce în productivitate, și deci, profit.

Mountain Reports

Dacă ești pasionat de munte, dar pierzi prea mult timp cu organizarea, rezervările, coordonarea prietenilor, Mountain Reports este soluția pe care o cauți. Aplicația îți oferă gratuit informații despre cazare, starea pârtiilor, instructori de schi, starea drumurilor, condiții meteo etc., pentru toate stațiunile montane din România. Informațiile vin direct de la utilizatori, în timp real și sunt ușor de încărcat prin intermediul unei aplicații mobile. Piața europeană este următorul pas în dezvoltarea afacerii.

Word Traveler 

În era tehnologiei, totul este stocat electronic: oameni, vise și amintiri sunt majoritatea în cloud. Word Traveler dă viață amintirilor, adunând într-un album cele mai frumoase fotografii din viața ta, însoțite de gândurile, emoțiile și informațiile din trecutul tău. Aplicația este simplă: în timp ce ești pe o plajă însorită sau în vârf de munte, faci fotografii și înregistrezi mesaje audio scurte despre ce simți, ce vezi sau ce afli. În 24h primești o notificare pe telefon cu albumul gata de printat. Echipă de copywriteri editează fișierele, imprimă albumul și ți-l livrează la domiciliu. Prețul este între 29 și 49€. Transformă-ți trecutul în prezent și peste 10 ani!

Office Plants

Calitatea aerului din clădirile de birouri este o problemă cunoscută, iar studiile științifice arată că impactul lipsei de oxigen, sau a toxinelor prezente în aer, poate cauza scăderea semnificativă a productivității. Soluția crește în ghivece! Este dovedit că pentru fiecare problemă de calitate a aerului, există o plantă care oferă soluția. Echipa Office Plants aduce plantele în clădirea ta de birouri și asigură serviciile aferente de întreținere și monitorizare, pentru doar 29€/lună/angajat, ofertă personalizată pentru fiecare birou. O gură de aer proaspăt, direct de la sursă, cu efecte imediate garantate!

SeReLe

Optimizarea producției într-o seră depinde de ajustarea mai multor parametri precum temperatura și umiditatea. Aceste ajustări se pot face manual, sau se pot face automat pe baza unui sistem de senzori și actuatori. SeReLe oferă un astfel de sistem performant, pentru sere de talie medie, la prețuri mult inferioare produselor occidentale. Un astfel de sistem este estimat la 700€ și va fi comercializat întâi către producătorii de sere, apoi direct către fermieri.

The Poll Aggregator

Site-urile de știri, de editoriale, blogurile, și alte site-uri cu conținut pe bază de text, se confruntă cu un grad redus de interactivitate a vizitatorilor. Soluția este de a oferi cititorilor posibilitatea de a-și exprima opiniile în mod structurat, și de a putea compara opiniile între diverse site-uri. The Poll Aggregator îți oferă informații comparate, despre opiniile vizitatorilor pe mai multe site-uri, creând astfel conținut atractiv, interactiv, pe care vizitatorii sunt tot mai tentați să răspundă la sondaje privind subiectele din actualitate, pentru a vedea opiniile vizitatorilor de pe alte site-uri, pe aceleași subiecte. Datele agregate și anonimizate pot fi puse la dispoziție inclusiv institutelor sociologice, sau marketerilor, contracost. Pentru administratorii de site-uri, Poll Aggregator îți pune la dispoziție un set de sondaje pre-definite, grupate pe categorii, pe diverse teme din actualitate. Astfel, cu un efort minim, administratorii de site-uri de știri, sau de bloguri pot crește rata de retenție a vizitatorilor, și deci veniturile.

Ciprian Borșan, Gabriel Dombri, Florin Mureșan, Robbert Visser, Roxana Rugină, Mircea Patachi, Mircea Vădan, Bogdan Herea, Adrian Lupău, Eliade Rotariu, Sorina Mone, și alții au fost alături de echipe și le-au îndrumat pas cu pas, le-au dat feedback-ul necesar pentru a crește ideile în doar două zile.

„Am ajuns pe la 5 cu gândul să stau vreo două ore. E deja ora 10 și nu-mi vine să mai plec! Foarte mișto atmosfera și ideile sunt foarte interesante. Nu mă așteptam la o calitate a participanților atât de ridicată. Când este următorul eveniment?“ – Florin Mureșan, CEO Squirrly.

„Am vorbit azi mult cu echipa SeReLe și e clar că tipul știe industria, e inginer. Ideea se adresează producătorilor de sere și există deja cereri. Deși nu are o componentă de software complicată, am făcut calcule realiste și pe România ar ieși o afacere de 200.000€/profit pe an.“ – Mircea Vădan, Seed For Tech.

„Vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o, de a  participa la 3DS! Vreau să vă felicit pentru modul de organizare al evenimentului, a fost un timp bine investit și folositor, dar în același timp interactiv și distractiv.“ – Alexandru Pop, participant – Mountain Reports.

Evenimentul a fost organizat de Research for Industry, un proiect al Institutului Român de Știință și Tehnologie, împreună cu universitățile clujene, și nu ar fi fost posibil fără găzduirea și sponsorizarea oferită de Fortech și fără sprijinul Academy+Plus și Bitdefender.

Până la următoarea ediție 3 Day Startup Cluj-Napoca programată pentru toamna acestui an, urmăriți pagina de Facebook 3 Day Startup Cluj-Napoca.